Mali müşavirlik mesleği ile ilgili yabancı kaynakları takip ederken Kanada Mali Müşavirlik Kurumu’nun (CPA Canada) bir online sunumuna denk geldim. Sunumun ana teması bu ülkedeki mali müşavirlik mesleğinin insan kaynaklarının geleceği ile ilgili bir durum analizi ve nitelikli göçmenlik.
Raporda Kanada nüfusunun genel olarak yaşlanmasından bahsedilerek bir giriş yapılıyor. Araştırmalara göre 20 sene içerisinde 5 milyon kişi emekli olacak ve nüfusun 1/4’ü 65 yaş üzeri olacak. Bundan dolayı Kanada’nın göçmenlere ve onların ailelerine ihtiyaç duyduğu ve bu kurumun bunu olumlu karşıladığı belirtilmiş. Aynı durum doğal olarak mali müşavirlik mesleği için de geçerli. CPA Canada’nın yurtiçi ve yurtdışında kayıtlı toplamda 200.000 üyesi var. Üyelerin yarısı 45 yaş ve üzeri; 10.000 üye ise 65 yaş ve üzeri.
Rapora göre Kanada 10 sene içerisinde 10.000-13.000 yeni mali müşavire ihtiyaç duyacak. Bu rakam verildikten ve mali müşavir olma şartlarından kısaca bahsedildikten sonra böyle bir insan gücünü karşılamada iç kaynakların yetersiz olduğu belirtilmiş ve “işte bu yüzden nitelikli göçmenlere ve onların ailelerine ihtiyacımız var” mesajı verilmiş. Benim en çok dikkatimi çeken şey şu: Mesleğin kalitesini düşürmektense göçmen mali müşavirlerin gelmesini tercih ediyorlar (göçmen mali müşavirler kavramını kullanıyorum çünkü muhasebe eğitimi ve deneyimine sahip bir insan gücünden bahsediliyor). Meslek kalitesinin korunmasında bize verecekleri derslerin olduğu aşikar.
Birkaç sayfalık raporu okumak isteyenler için ismini paylaşmak isterim: Online Submission to Immigration, Refugees and Citizenship Canada on the National Conversation on Immigration Consultation (August 2016)
Diğer ülkelerdeki mali müşavir olma süreçleri ile ilgili yazılarım aşağıdaki gibidir:
İngiltere ve Galler’de Mali Müşavirlik
Avustralya’da Göçmen Mali Müşavirlik
Merhaba serkan abi. Bu haber benim gibi yurt dışında çalışma hayali kuran insanlar için güzel ve sevindirici 🙂 yazı için teşekkürler..
BeğenBeğen